Zelf aan de slag om je energiefactuur te laten dalen?
1. Energiecontract
1.1. Doe de test!
Veel mensen blijven jarenlang bij hun leverancier uit gewoonte of uit angst voor verandering. Toch kun je aanzienlijk veel geld besparen door regelmatig te veranderen. Een leveranciersvergelijking geeft een overzicht van de huidige prijzen. Een goed voorbeeld van zo’n vergelijking is de V-test. Bij voorkeur gebruik je je echte verbruiksgegevens in de vergelijking. Je vindt die op je jaarafrekening.
Groepsaankopen kunnen interessant zijn, maar kijk er kritisch naar! Wie organiseert de aankoop? Is het aanbod echt wel goedkoper dan het gewone marktaanbod?
Heb je graag hulp?
- Bel de dienst Wonen en Energie op het nummer 014 44 33 95
- Of mail hen om een afspraak te maken
1.2. Verkooptrucs? Binken weten beter!
Je bent zelden goedkoper af met een energiecontract dat je op straat koopt, aan de deur of via de telefoon. Zeg daarom altijd nee tegen de verkoper. Om op veilig te spelen, geef je beter geen persoonlijke gegevens door. Onderteken niets en klik ook niet op een link in een e-mail: soms bevestig je daarmee meteen een contract.
De website Binken Weten Beter geeft je nuttige tips om je te wapenen tegen bedenkelijke verkooppraktijken. Je leert ook om foute trucs sneller te herkennen.
Surf naar de website Binken Weten Beter
terug naar boven
2. Energieadvies aan huis
2.1. Energy Measures
Medewerkers van SAAMO en Kamp C komen bij je thuis om persoonlijk advies te geven. Met informatie, begeleiding en kleine, goedkope ingrepen helpen ze huishoudens om gezond en warm te wonen voor minder geld.
Ze komen een of meerdere keren op huisbezoek, bekijken de kwaliteit van de woning en bespreken met jou je energieverbruik en je levensstijl. Op basis daarvan geven ze besparingsadvies, maar ook gratis materiaal om energie te besparen en je wooncomfort te verhogen: radiatorfolie, een spaardouchekop, tochtstrips ... Ook na het huisbezoek houden ze contact om zeker te zijn dat de hulpmiddelen werken en de besparingstips helpen.
Lees hier meer over Energy Measures
2.2. Energiesnoeiers (WEB)
De energiesnoeiers bieden een antwoord op de stijgende vraag om energie-armoede en energieverspilling bij kwetsbare huishoudens te bestrijden. Ze doen een energiescan, voeren kleine energiebesparende ingrepen uit en geven tips en advies omtrent energiebesparing.
Hun bezoek helpt je om haalbare acties te ondernemen en je krijgt concrete tips. De energiesnoeiers brengen ook eenvoudige besparende materialen mee: een spaardouchekop, radiatorfolie, tochtstrips, spaarlampen …
Lees hier meer over Energiesnoeiers
terug naar boven
3. Advies bij verbouwing
3.1. Heb je een eigen woning?
Wil je graag renoveren, maar weet je niet goed hoe? Een BENOvatiecoach helpt je stap voor stap om energiebesparende maatregelen te nemen in je woning. Hij brengt een plaatsbezoek en geeft gepersonaliseerd advies. De BENOvatiecoach kan je daarna ook begeleiden bij enkele concrete maatregelen en neemt daarbij heel wat taken van je over: offertes opvragen, contact leggen met aannemers, de werken opvolgen … De begeleiding is volledig gratis.
Lees hier meer over de BENOvatiecoach
Zit je nog met vragen?
- Contacteer de dienst Wonen en Energie op het nummer 014 44 33 95.
- Of stuur hen een mail
3.2. Verhuur je appartementen?
Goed Plan is een project om eigenaars van een huurwoning te ondersteunen bij allerhande werken: van kleine herstellingen die al lang zijn blijven liggen tot een grondige renovatie die zich al jaren opdringt. Als verhuurder krijg je begeleiding totdat jouw huurwoning voldoet aan de vereisten om een conformiteitsattest te behalen.
Het project is een initiatief van SAAMO provincie Antwerpen (voorheen Samenlevingsopbouw) samen met Kamp C en Stadsregio Turnhout.