Vernieuwing publieke ruimte

Haagbeemdenplantsoen
Parkappartementen
Lode Peetersplantsoen
Elanders- en Xaveriaenenplantsoen
Albrecht Rodenbachplantsoen

Publieke ruimte Haagbeemdenplantsoen

De straten in het Haagbeemdenplantsoen vormen we om naar tuinstraten. Aan beide kanten van de straat breiden we de groenzone uit en planten we deze opnieuw aan. De rijweg wordt smaller, maar bewoners kunnen nog altijd aan hun woning of garage geraken.

De nieuwe woningen van de Woonboog krijgen allemaal een ruime carport en een fietsenstalling. Er komen twee parkeerpleintjes voor bezoekers en in elke straat komt er een parking voor mindervaliden. 

Voor de brandweer maken we een verbinding tussen het eerste tuinstraatje en het plein aan de Parkappartementen. De keerpunten vergroenen we.

De grasvelden tussen de woningen krijgen een wadi. Waardevolle bomen behouden we. Op de groene hoeken voorzien we een zit- en speelhoek. 

Publieke ruimte Parkappartementen

De parking aan de appartementen is momenteel een stenen vlakte met bomen die moeilijk groeien. Wanneer de werken aan de appartementen klaar zijn, vergroenen we de parking. Er komt een groene speelzone met speeltoestellen voor kinderen, een pad voor voetgangers, fietsers en de brandweer een een rij hoge bomen. De vergroening vinden plaats in verschillende fasen, afhankelijk van de voortgang van de bouwwerken. 

Op het dak van de gerenoveerde parkeerkelder van de Parkappartementen voorzien we publieke parkeerplaatsen voor bezoekers.

In het groen komt ruimte om te sporten en te zitten, met een terras bij het nieuwe buurthuis. We voorzien ook twee nieuwe pleinen: een sportplein vlakbij de grote groenzone en een wijkpleintje bij de ingang van de Parkappartementen. 

Na de heraanleg wordt dit het Eugène Wautersplantsoen, naar een van de oorspronkelijke architecten van de Parkwijk. 

Publieke ruimte Lode Peetersplantsoen

De publieke ruimte rondom het Lode Peetersplantsoen vernieuwen we volledig met enkele opvallende veranderingen:

  • Aan de kleuterschool is een groene speelruimte voor jonge kinderen voorizen die ook gebruikt wordt als speelplaats van de school. 
  • Op de parking staan elektrische deelwagens. We voorzien laadpunten elektrische auto's.
  • Rondom de grote eik bij het café leggen we een nieuw plein aan. De kasseitjes van het huidige plein gaan we hiervoor hergebruiken.
  • De grote gazons richten we in met speel- en sportruimte. We voorzien hier ook wadi's waarin we het regenwater infiltreren. 

Publieke ruimte Elanders- en Xaverianenplantsoen

De straten in het Elanders- en Xaverianenplantsoen worden groene tuinstraten en dus verkeersluw. Langs de Aa voorzien we een parkeerdreef waar eenvoudig geparkeerd kan worden. 

Door het verplaatsen van de Parkring komt de straat dichter bij de laatste woningenrij. In de toekomst kan enkel langzaam en lokaal verkeer de straat nog gebruiken. Een verhoogde groene berm scheidt de woningen van de straat.

Langs de oostkant geeft een begroeinde wadi privacy aan de bestaande woningen.  

Publieke ruimte Albrecht Rodenbachplantsoen

Ook in het Albrecht Rodenbachplantsoen komen tuinstraten. Deze lopen allemaal door tot aan de Parkring. Zo worden de woningen gemakkelijker bereikbaar. In een tuinstraat mag je niet parkeren. We leggen daarom aan de Parkring, ten westen van het Albrecht Rodenbachplantsoen een parkeerdreef aan. De tuinstraten komen uit op de centrale groenzone van de Parkwijk. 

Tussen de parkeerdreef en de woningen komt een breed fietspad. Zo moeten fietsers niet telkens de Parkring oversteken om het Albrecht Rodenbachplantsoen binnen te rijden. 

De volkstuinen verhuizen naar de weide ten zuiden van het plantsoen. De volkstuinen liggen een stuk lager dan de woningen. Bewoners van de laatste huizenrij kijken dus over de haag heen naar de Aa-vallei.