Overlast door dieren

Ratten

Als eigenaar of als huurder ben je wettelijk verplicht om op eigen terrein de bruine rat te bestrijden. De beste manier om dat te doen is preventie. Bruine ratten voelen zich thuis op plaatsen waar voedsel, water en beschutting is.

Zo voorkom je ratten

  • Laat geen voedselresten buiten liggen.
  • Voeder (huis)dieren zoals kippen 's morgens en niet te veel. Eten dat te lang blijft liggen, trekt ratten aan.
  • Gooi geen gekookte etensresten op de composthoop.
  • Gebruik vogelhuisjes om vogels te voederen.
  • Zorg voor een opgeruimde en propere omgeving in en rond de woning. 

Zo bestrijd je ratten

  • De gewone rattenklem is een van de beste middelen om ratten te vangen. Deze zijn te koop in doe-het-zelfzaken en tuincentra.
  • Ratten zijn verzot op dierlijke vetten. Een stukje spek, dierlijk afval, vis, kaas, chocolade ... het kan allemaal nuttig lokaas zijn.
  • Plaats de val op een rustige en donkere plaats. Bijvoorbeeld onder een kast of zet een plank of een stuk karton schuin tegen de muur en de val daaronder.
  • Zolang op een bepaalde plaats genoeg voedsel te vinden is, zijn ratten minder of niet geneigd om van het lokaas te eten. Haal dus eerst alle beschikbare voedselbronnen weg.

Meer info

Wat doet Stad Turnhout?

Overlast van ratten meld je via het meldingsformulier of telefonisch bij de dienst Milieu & Groen op het nummer 014 44 33 28. Vermeld je contactgegevens zodat de rattenvanger contact kan opnemen voor een plaatsbezoek.

Stad Turnhout voert geen bestrijding uit op privégrond. De rattenvanger probeert wel de oorzaak op te sporen en geeft advies.

Indien de rattenoverlast voorkomt op openbaar domein, zorgt Stad Turnhout voor de bestrijding. 

Duiven

Duiven komen meestal niet alleen, en daarin schuilt vaak het probleem. Van een enkele duif ondervind je niet zo snel hinder. Wel wanneer ze in grote groep aanwezig zijn.

Wat kan je zelf doen?

  • Geef duiven geen eten

Brood is niet goed voor duiven en andere vogels. Het vult hun maag, maar bevat te weinig voedingsstoffen. Als duiven zelf op zoek moeten gaan naar hun voedsel, krijgen ze minder maar gezondere jongen. Het aantal duiven in de stad blijft dan beperkt.

  • Schrik duiven af

Er bestaan een hele reeks maatregelen om duiven bij je woning vandaan te houden. Ze zijn gemakkelijk af te schrikken. Anderzijds zijn duiven erg nieuwsgierige dieren en wennen ze snel aan nieuwigheden. Voor een goed resultaat, is afwisseling aangewezen.

Plaats duivenpinnen op de dakrand of het balkon van je woning. Duivenpinnen zijn kunststof stroken waarop roestvrijstalen pinnen zijn bevestigd. Zo zorg je ervoor dat de duiven niet kunnen landen.

Er zijn nog andere maatregelen om de vogels af te schrikken zoals het plaatsen van heliumballonnen, een imitatieroofvogel of het afspelen van geluiden. Meer info vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.

  • Melden

Wil je duivenoverlast melden of heb je vragen? Vul dan het online meldingsformulier in.

Eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsen leven in grote nesten op alleenstaande eiken. Voor mensen en dieren zijn de brandharen van de eikenprocessierups heel irriterend. Vermijd daarom contact met de rupsen en hun nesten. Op plaatsen waar veel mensen komen, kan een gerichte bestrijding nodig zijn. 

Langs de openbare weg, op een plein of park

Merk je nesten langs de openbare weg, op een plein of een park, vul dan het meldingsformulier in. Probeer de locatie zo exact mogelijk te omschrijven. Je kan ook de dienst Milieu & Groen verwittgen op het telefoonnummer 014 44 33 28 of via mail.

Op privé-domein

Hier moet je zelf de rupsen bestrijden. Zoek daarvoor een gespecialiseerde firma.

Op een afgelegen plek

Op plaatsen waar weinig mensen komen, kunnen de nesten onaangeroerd blijven. De rupsen verdwijnen vanzelf.

Everzwijnen

Sinds enkele jaren hebben everzwijnen zich vast gevestigd in Vlaanderen. Ook in Turnhout zijn er intussen enkele gesignaleerd. 

Everzwijnen worden regelmatig aangereden in het verkeer. Ze kunnen schade toebrengen aan landbouwgewassen en weilanden en durven ook private tuinen omwoelen op zoek naar lekkers.

De overheid en terreinbeheerders werken nauw samen met jagers om het aantal everzwijnen in toom te houden. Zo wordt gebouwd aan een groene leefomgeving, met de natuur als goede buur.

Meldpunt everzwijnen 

Heb je everzwijnen gezien of hebben de dieren schade berokkend aan je eigendom? Laat het dan weten aan het REBO-team. REBO staat voor Regionaal Everzwijnenbeheer Ondersteuning. Het team volgt de everzwijnen in en rond Turnhout.

Waarnemingen, schade, ongevallen ... kan je telefonisch melden via 02 553 12 69 of per mail.

Meldingen van schade geven niet automatisch recht op een schadevergoeding. Je moet daarvoor formulieren invullen via het e-loket van het Agentschap voor Natuur & Bos.

Wat kan je zelf doen?

Om bezoek van everzwijnen en de bijhorende schade zoveel mogelijk te vermijden, kan je een aantal zaken ondernemen. Op de webpagina van het Agentschap voor Natuur & Bos vind je heel wat info.