Vellen van bomen
Wanneer moet je een vergunning aanvragen?
In Turnhout geldt een gemeentelijke kapverordening. Je hebt voor het vellen van een boom op het grondgebied Turnhout een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige werken nodig wanneer:
- de boom een stamomtrek heeft van minstens vijftig centimeter (gemeten op 1,50 meter boven de grond);
- de boom een stam heeft van minstens 3,50 meter;
- wanneer het om een fruitboom gaat: als de boom een stamomtrek heeft van minstens één meter (gemeten op één meter boven de grond).
Bomen vellen bij een acuut gevaar
Wanneer een boom dreigt om te vallen of een ziekte dreigt te verspreiden, kan het lokaal bestuur sneller dan normaal een toestemming geven om de boom te vellen. Neem in dat geval contact op met de dienst Milieu&Groen op het nummer 014 44 33 28.
Er is acuut gevaar wanneer een boom op korte termijn een risico vormt voor zijn omgeving. Enkele voorbeelden van acuut gevaar bij bomen:
- de boom is afgestorven, begint te rotten en is daardoor instabiel;
- de schors is vermolmd en/of door zwammen aangetast;
- de boom heeft diep ingerotte stamwonden, waardoor bij stormweer een breuk niet uitgesloten is;
- een zware hoofdtak is afgescheurd, waardoor de stam beschadigd is;
- de boom zakt schuin en staat niet meer stabiel.
Vegetatiewijzigingen
In bepaalde gebieden zijn wijzigingen aan vegetaties of kleine landschapselementen verboden of heb je een vergunning nodig. Hiervoor moet je een omgevingsvergunning voor vegetatiewijzigingen aanvragen. Lees hier verder.
Bomen vellen in een bos: bos blijft bos
Voor het vellen van bomen in een bos heb je een kapmachtiging nodig. Je leest er meer over op de website van het Agentschap voor Natuur & Bos.
Bos verdwijnt: ontbossing
Wil je bomen vellen om de grond een andere functie of gebruik te geven, zoals woningbouw, wegen ...? In dat geval verdwijnt het bos en spreken we van ontbossing.
Ontbossen is verboden in Vlaanderen. Slechts in uitzonderlijke gevallen staat men ontbossen toe. Meestal is de aanleg van een nieuw bos een voorwaarde. Lees er meer over op de webstie van het Agentschap voor Natuur & Bos.