Industrie maakt plaats voor wonen en werk
Tot het begin van de jaren 2000 was het terrein achter het Turnhoutse station een industrieel gebied waar twee grote ondernemingen actief waren: houtverwerkingsbedrijf Foresco en metaalverwerkingsbedrijf Atelfond nv. Na hun vertrek begon het stadsbestuur het gebied om te vormen tot een levendige wijk met een mooie openbare ruimte waar plaats is voor wonen en ondernemen.
Ruim zeven hectare grond was vrijgekomen. Stad Turnhout kocht de terreinen van Atelfond nv en projectontwikkelaar ION die van Foresco. Samen met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) richtten beide grondeigenaars in 2012 de vennootschap ‘SLIM Turnhout’ op. Die vennootschap kreeg van de Vlaamse overheid financiële, juridische en administratieve steun toegewezen om de oude industrie om te vormen naar een woon- en werkgebied.
Het was de start van een duurzaam stadsproject dat plaats geeft aan 600 nieuwe wooneenheden en ongeveer 25 000 m² kantooroppervlakte en aan verschillende andere publieke functies.
Het project kreeg de naam Niefhout.
Niefhout biedt een antwoord op enkele uitdagingen waar de stad mee te maken heeft. Enkele voorbeelden.
- Er zijn verschillende types van wooneenheden beschikbaar: woningen specifiek voor eenpersoonshuishoudens, jonge starters of ouderen, maar bijvoorbeeld ook woningen met tuinen. Compact, levenslang en aanpasbaar wonen is daarbij altijd een basisprincipe.
- Buitenshuis komt er een aanbod van ‘collectieve (gedeelde) voorzieningen’. Zo wordt de sociale samenhang van de buurt sterker én wordt de beschikbare openbare ruimte optimaal gebruikt.
- Een stationsomgeving is een ideale locatie om economische activiteiten te ontwikkelen. Vlak bij de sporen zal een groot kantoorgebouw zorgen voor werkgelegenheid bij diensten en ondernemingen in de welzijns- en zorgsector. Ook de assistentiewoningen, de kinderopvang en het woonzorgcentrum creëren nieuwe werkgelegenheid. Daarrond komen er buurtgerichte handelszaken, horeca en diensten.