Energietips

Bij een doorsneegezin gaat driekwart van het energieverbruik naar warmte, een kwart naar elektriciteit. Let daarom vooral op met verwarming en sanitair warm water.

Energieverbruik van een gemiddeld gezin

afbeelding: Fluvius

Isoleer verwarmingsbuizen

Verwarmingsbuizen verliezen warmte als ze door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de kruipkelder of de zolder. Je kunt kant-en-klare buisisolatie kopen die je gemakkelijk om de leiding schuift. Het materiaal is beschikbaar voor verschillende leidingdiktes en kost ongeveer een euro per meter. 

In verwarmde ruimtes hoef je de verwarmingsbuizen niet te isoleren, omdat ze daar gewoon helpen om de ruimte te verwarmen.

Plak folie achter radiatoren die aan een buitenmuur hangen

Een radiator straalt warmte uit naar de omgeving, dus ook naar de muur erachter. Die warmte gaat eigenlijk verloren. Radiatorfolie weerkaatst bijna alle energie naar de kamer. Per vierkante meter folie kun je op jaarbasis tot tien kubieke meter gas besparen.

Eén graad minder

Zet de temperatuur in huis één graad lager om 7 à 8 % te besparen. Twee graden lager en je factuur daalt met bijna een vijfde. Zet de verwarming ’s nachts niet volledig af: om nadien weer op te warmen, moet je meer energie verbruiken dan om de woning op temperatuur te houden. 

Twee uur korter

Zet de thermostaat ’s morgens een uur later op, ’s avonds een uur vroeger af. Qua comfort voel je waarschijnlijk weinig verschil, qua verbruik des te meer. 

Denk ook na over de ruimtes die je verwarmt: misschien kan de verwarming in sommige kamers lager of zelfs helemaal uit.

Verlucht én spoor tocht op

Ook als het koud is, blijft het belangrijk voor je gezondheid om de lucht in huis regelmatig te verversen. Als je geen automatisch verluchtingssysteem hebt, let dan op de volgende zaken.

  • Zet de ramen kort open om lucht te verversen: zo'n tien à vijftien minuten. Zo koelen je meubels en andere spullen niet te veel af en kost het minder energie om het huis weer op te warmen. Denk er wel aan om de verwarming even af te zetten terwijl de ramen open zijn.

  • Vermijd tocht in huis, want als er de hele tijd verse lucht binnenkomt, koelen je meubels en huisraad voortdurend af. Je verbruikt dan doorlopend energie om alles weer op te warmen. Met tochtstrips en tochtrollen kun je dat oplossen.

Beperk je warmwaterverbruik

Gebruik alleen warm water als het echt nodig is, want warm water kost ongeveer 70 keer meer dan koud water.

  • Neem liever een douche dan een bad en douch korter of sla een keer over.
  • Gebruik de afwasmachine als je die hebt, en zet ze pas op als ze helemaal gevuld is. Dat is zuiniger dan met de hand afwassen. Per afwasbeurt verbruikt een afwasmachine ongeveer evenveel water als een handmatige afwas, maar gemiddeld verzamel je drie keer meer afwas voor de machine dan voor een afwas met de hand.