Duiven
Duiven zijn vertrouwde verschijningen in het stadsbeeld, ze passen zich gemakkelijk aan een stedelijke omgeving aan. Als ze echter met te veel zijn, dan berokkenen ze materiële schade en zorgen ze voor overlast. Hun uitwerpselen kunnen corrosie veroorzaken aan gebouwen, met hun nesten kunnen ze muurtjes, schoorstenen of dakgoten kapotmaken. Bovendien kunnen duiven ziekteverwekkers verspreiden. Het is dus belangrijk om de populatie onder controle te houden.
Vets For City Pigeons
Stad Turnhout werkt samen met Vets For City Pigeons, een team van erkende dierenartsen.
R-12-methode
De overlast in het centrum is het grootst. Daarom plaatsten we op het dak van de bibliotheek een voederinstallatie. Daar werden de stadsduiven eerst geconditioneerd met niet-behandelde maïskorrels. Door het voer op vaste tijdstippen te lossen, ontwikkelen de duiven de gewoonte om te komen wachten op eten. Pas daarna krijgen ze maïskorrels die zijn behandeld met R-12, een veterinair geneesmiddel tegen darmparasieten dat onvruchtbaarheid als nevenwerking heeft.
Door de behandeling worden de duiven tijdelijk onvruchtbaar, maar dat effect is volledig omkeerbaar. Je kan het vergelijken met de anticonceptiepil. De methode is niet schadelijk voor het milieu, mens of dier en dus ook niet voor de duiven zelf.
De keuze voor maïs is bewust. Zo vermijden we dat andere vogels een graantje meepikken, want de korrels zijn voor de meeste andere soorten te groot.
Meer info over Vets For City Pigeons vind je hier
Niet voederen
De methode kan alleen succes hebben als de stadsduiven leren om hun eten te halen op het dak van de bibliotheek. Voeder ze dus niet en laat geen afval achter.