Brabant Kust de Kempen

Het project Brabant Kust de Kempen, dat de grens tussen Noord-Brabant en de Kempen overschrijdt, is gericht op samenwerken over de grenzen heen, het versterken van de regionale identiteit en het stimuleren van duurzaam toerisme. Dankzij de steun van de Europese Unie, met financiering uit het Interreg Vlaanderen-Nederland-programma wordt Brabant Kust de Kempen gerealiseerd. 

Over het project

In het hart van de grensstreek tussen Brabant en de Kempen ontsluit het project 'Brabant Kust de Kempen' de verborgen pracht van dit gebied. Zo wordt het historische Bels Lijntje en zijn omgeving nieuw leven in geblazen. Het doel van het project is om het toeristisch aanbod te verbinden, unieke grensverhalen toegankelijk te maken en tegelijkertijd de focus te leggen op duurzame groei. 

Het brede scala aan activiteiten en investeringen benadrukken zowel het rijke erfgoed als de natuurlijke schoonheid van de regio. 'Brabant Kust de Kempen' streeft naar een samenhangende identiteit voor de streek en naar het samenbrengen van lokale gemeenschappen rond een gezamenlijke visie op duurzame ontwikkeling en grensoverschrijdende samenwerking. 

Een sterk partnerschap

Het ambitieuze project wordt gedragen door verschillende partners waaronder Toerisme Provincie Antwerpen (TPA), Breda University of Applied Sciences (BUas), Thomas More Hogeschool, de steden en gemeenten Turnhout, Tilburg, Ravels, Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Goirle, Alphen-Chaam, Arendonk, Hoogstraten en Merksplas. De samenwerking tussen academische instellingen en lokale en regionale overheden benadrukt de gedeelde toewijding aan het verrijken van de grensstreek en het bevorderen van een duurzame toekomst. 

Het team Innovatief Toerisme van Thomas More werkt nauw samen met de Nederlandse kennispartner BUas in dit project. Samen staan ze in voor het verhalende concept van Brabant Kust de Kempen en het onderzoeken en versterken van het toeristisch recreatief ecosysteem. 

Grensverhalen tot leven brengen

Een deel van het project focust zich op het ontginnen en verbinden van de rijke geschiedenis en de vele verhalen die de grensstreek tussen Brabant en de Kempen te bieden heeft. Van de mysterieuze enclaves in Baarle tot de vergeten geschiedenis van de Dodendraad tijdens de Eerste Wereldoorlog; het project streeft ernaar deze verhalen niet alleen te bewaren, maar ze ook te integreren in de beleving van het Bels Lijntje en de omgeving. 

Door innovatoeve storrytelling en creatieve interpretatie worden deze grensverhalen (opnieuw) relevant gemaakt voor zowel lokale bewoners als bezoekers uit binnen- en buitenland. Dit initiatief versterkt de streekidentiteit en stimuleert een diepere verbinding met het landschap, de cultuur en het erfgoed van de regio. De implementatie van deze verhalen in toeristische routes, producten en evenementen draagt bij aan een duurzame ontwikkeling van het toerisme in de grensstreek. 

Versterken verbinden van de toeristische sector

Een ander deel van het project richt zich op het onderzoek naar en de professionalisering van het toeristisch-recreatief ecosysteem in de grensstreek. Door het in kaart brengen van het huidige aanbod, de behoeften van bezoekers en de mogelijkheden voor duurzame ontwikkeling wordt de basis gelegd voor gerichte verberingen in de toeristische infrastructuur en dienstverlening. 

Zo wordt ook ingezet op het versterken van de samenwerking tussen lokale ondernemers, toeristische organisaties en overheden om gezamenlijk het toeristisch potentieel van de regio te benutten. Door middel van trainingen en het opzetten van een netwerkplatform worden kennis en ervaringen gedeeld wat resulteert in innovatieve toeristische producten die de grensregio als een aantrekkelijke bestemming positioneren. Zo bevordert niet alleen de economische ontwikkeling, maar ook de duurzame impact op de lokale gemeenschap en het milieu. 

Praktisch

Subsidie: Interreg Vlaanderen-Nederland

Timing: april 2024 tot maart 2027

Budget: 1 867 000 euro

Ontdek het laatste nieuws over dit Interreg-project op de website of LinkedIn