actief reageren

Omstaanderstraining

Naar aanleiding van het aanbevelingenrapport van safer cities willen we vanuit stad Turnhout inzetten op het activeren van inwoners van Turnhout in het actief reageren. We doen dit naar aanleiding van het opmerkelijk cijfer dat 8 op 10 personen die iets hadden meegemaakt in de stad, het gevoel hadden dat er niemand ingegrepen heeft, ook al waren er veel mensen in de buurt. 

Om hierop in te zetten hebben we 5 werknemers van de stad opgeleid om actief omstaanderschap te trainen. We leiden in eerste instantie zoveel mogelijk medewerkers bij stad Turnhout zelf op, maar bieden deze opleiding ook aan, aan alle inwoners van Turnhout. Wil je hier als club of vereniging aan deelnemen, dan kan je contact opnemen met preventie@turnhout.be.

Een handelingskader: de 5 A's!

De kern van de omstaanderstraining is het aanbieden van een handelingskader bestaande uit 5 A's. 

Elke A is een optie wanneer je geconfronteerd wordt met een noodsituatie. In de training actief reageren wordt hier dieper op ingegaan.

Anderen betrekken

Als je geconfronteerd wordt met een noodsituatie is een van de manieren waarop je actief kan bijdragen het betrekken van anderen. Is dat het bellen van politie, het aanspreken van mede omstaanders of een winkel binnen rennen om hulp te vragen. Eender welke manier waarop je andere mee attent maakt op de situatie verhoogd de kans op hulp. 

Afleiden

In sommige situaties kan het voldoende zijn om iemand af te leiden om de noodsituatie stop te zetten. Afleiden kan op veel verschillende manieren. Denk aan een onverwachte vraag stellen, een luide roep of een fietsbel kunnen genoeg zijn om iemand af te leiden, waardoor bepaald gedrag kan stoppen. 

Aanspreken

De meest directe vorm van actief tussenkomen is het rechtstreeks aanspreken van iemand. Dit is een goede en duidelijke tussnkomst. Let steeds op je eigen veiligheid. 

Afzonderen

Door jezelf in een ruimte te bewegen kan je soms een noodsituatie, bvb een ruzie, opvangen. Als je met een groep tussen 2 mensen die ruzie maken wandelt, of als je iemand mee de winkel in neemt die mikpunt is van een situatie, kan voldoende zijn om de situatie te stoppen. let ook hier steeds op je eigen veiligheid bij het tussenkomen. 

Aanwezig blijven

Soms is tussenkomen, zelfs op een indirecte manier, een te grote stap en lijkt het alsof je niets aan het doen bent. Door aanwezig te blijven draag je echter ook actief bij. Je kan een slachtoffer opvangen na het incident, info delen die belangrijk kan zijn voor hulpdiensten, ... aanwezig blijven en zorg dragen voor betrokkenen is belangrijk voor mensen die in een noodsituatie betrokken zijn.